De Amerikaanse beursgraadmeters zijn woensdag met verliezen begonnen. Beleggers uitten andermaal hun zorgen over China, na de nieuwe stevige devaluatie van de yuan. Het Chinese internetbedrijf Alibaba staat in de schijnwerpers nadat het de boeken opende.

Kort na de openingsbel noteerde de Dow-Jonesindex 0,8 procent in de min op 17.248 punten. De S&P 500 zakte 0,8 procent naar 2066 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq stond 0,9 procent lager op 4988 punten.

Voor de tweede dag op rij verloor de yuan woensdag bijna 2 procent aan waarde ten opzichte van de dollar. De verdere daling van de Chinese munt en tegenvallende cijfers over de Chinese industrie voedden de gedachten dat er mogelijk abrupter een einde komt aan de stevige groei van de Chinese economie dan gedacht.

Het aandeel Alibaba verloor in de eerste handelsminuten 7 procent aan beurswaarde. Zowel de omzet als winst van het in New York genoteerde bedrijf nam toe, maar de resultaten waren minder goed dan vooraf gedacht. Wel kondigde Alibaba aan voor 4 miljard dollar aan aandelen terug te gaan kopen, in een poging de verzwakte beurskoers op te krikken.

AEX

De AEX-index in Amsterdam koerste woensdag wederom in de min, nadat een dag eerder ook al forse verliezen werden geleden

Ook elders in Europa gingen de graadmeters omlaag. De valutastap van China op dinsdag dreunde ook een dag later na en zorgde tevens voor een kettingreactie op de grondstofmarkten die al langer onder druk staan.

De AEX-index op het Damrak noteerde kort na de openingsbel op Wall Street 3 procent lager op 479,33 punten. De MidKap zakte 1,7 procent tot 688,16 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 2,9 procent achteruit. Beleggers bleven bezorgd over de aanhoudende daling van de Chinese yuan.

In de AEX was Delta Lloyd, net als een dag eerder de sterkste daler. Het aandeel verloor 8 procent, na adviesverlagingen door Goldman Sachs en SNS. De verzekeraar verloor dinsdag al ruim 20 procent en leed daarmee het grootste dagverlies uit zijn geschiedenis. Goldman Sachs werd ook negatiever over levensmiddelenconcern Unilever, dat 6 procent lager werd gezet.

MidKap

In de MidKap toonde Imtech iets van herstel na de recente koersval van het noodlijdende installatiebedrijf. Het aandeel steeg 25 procent tot 34 eurocent. Ook Corbion (plus 3,5 procent) ontsnapte aan de negatieve teneur. De producent van conserveringsmiddelen, smaakversterkers en biologische chemicaliën boekte in het tweede kwartaal aanzienlijk betere resultaten dan een jaar eerder.

Op de lokale markt vielen de kwartaalcijfers van Tie Kinetix in goede aarde. Het softwarebedrijf werd beloond met een koerswinst van 6,5 procent.

Euro

Henkel verloor in Frankfurt ruim 8 procent, na teleurstellende kwartaalresultaten van de Duitse fabrikant van consumentenproducten. De Duitse autofabrikanten, die veel voertuigen verkopen in China, zakten verder weg door de goedkopere Chinese munt. BMW, Daimler en Volkswagen verloren tussen 2,5 en 4,5 procent.

De euro was 1,1171 dollar waard, tegen 1,1068 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,5 procent naar 43,71 dollar. Brentolie werd 1 procent duurder en kostte 49,64 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl